Albert Riera Italijanom pojasnil, zakaj se ne smeji veliko, o načrtu za Fiorentino pa dodal: “Kako jih utišati? S samozavestjo in posestjo!”

Foto: Urban Lesjak
Če bi pred nekaj leti zapisali, da bo prišel trenutek, ko bo Celje aprila igralo v Evropi, Maribor pa se bo mučil s klubi z dna slovenskega prvenstva, bi nas zagotovo imeli za nore. A časi se spreminjajo in danes je natanko tako: medtem ko je Maribor v sredo v Lendavi le remiziral z Nafto in na kilavo ogrlico nanizal nov piškav biser, je Albert Riera kot trener Celja v Firencah stopil pred novinarje pred povratno tekmo četrtfinala konferenčne lige… In medtem ko se Boštjan Cesar verjetno že sprašuje, koliko časa bo še trener Maribora, je Albert Riera prepričan, da lahko s celjsko ekipo spiše novo sanjsko evropsko noč…

“Vedno imam raje, da je rezultat na naši strani. A res je, ko sem pripravljal to tekmo in že prvo, sem razmišljal, da nimamo ničesar za izgubiti – samo za pridobiti. Moramo prelomiti to nekakšno ‘hladno prekletstvo’, ki visi nad igralci. Gre za občutek, kot ko greš prvič na kavo s punco – metuljčki v trebuhu. Zdaj se s tekmeci poznamo, prej niso poznali naših sposobnosti ali kaj zmoremo. Jutri bo to izenačena tekma, ki jo bomo igrali iz oči v oči, brez strahu. Nimamo česa izgubiti in to nam bo pomagalo. Ne pozabimo, pred nami bo 13 tisoč ljudi – a nikoli ne bom sprejel, da se nekdo počuti poražen še pred začetkom tekme. Tekmo je treba odigrati, ključ pa bo v tem, da bomo popolni takrat, ko ne bomo imeli žoge,” se Albert Riera še kako zaveda, da bo Celje v Firencah, kjer se bo tekma začela ob 18.45, potrebovalo pravzaprav popolno tekmo.
Albert Riera: “To bo odvisno od nas”
Španec je nadaljeval z mislijo, da bo Celje poskušali biti čim bolj napadalno, kako ofenzivna bo Fiorentina, pa bo odvisno predvsem od slovenskega prvoligaša, pravi Albert Riera. “To bo odvisno od nas. Če bomo izgubljali žoge ali jim puščali prostor, potem bo Fiorentina seveda napadalna. A če bomo uveljavili naš načrt in jih spravili v nelagodje, ko bodo imeli žogo, lahko utišamo stadion – s samozavestjo in posestjo. Jutri bo pomembno, da igramo svojo igro, in ko bomo izgubili žogo, moramo biti pripravljeni reagirati. Ključ bo v naši reakciji ob izgubi posesti. Če Fiorentina prva zadene, nas ne sme zagrabiti panika. Mi moramo doseči gol, to je jasno, a 90 minut je dolgo in tekmo moramo odigrati pametno. Pomembno je, kako se lotimo tekme – pridejo trenutki, ko trpimo, in trenutki, ko ne. Ni pomembno, ali zmagaš ali izgubiš – igrati moramo tako kot vedno, z mislijo, da je rezultat 0:0. Če ne spremeniš svojega sloga igre, pridejo tudi rezultati,” je razpredal nekdanji trener ljubljanske Olimpije, ki je po prvi tekmi s svojo ekipo v zaostanku (1:2). Brez vsaj enega gola torej ne bo nič…

Novinarji so nekdanjega nogometaša Liverpoola pobarali tudi, kako se bo lotil tekme in kakšno je stanje v kadru. Albert Riera je ostal skrivnosten. “Ne morem trenerju nasprotnika dati dodatnih prednosti – jih ima že dovolj. Med nami in njimi je velika razlika, a nikoli ni dveh enakih tekem. Vse tekme so različne, tudi proti istemu nasprotniku. Sam nikoli ne pripravim dveh tekem na enak način. Zdaj vem, da lahko stvari naredimo še bolje,” je poudaril Albert Riera.
V smeri trenerja štajerskega kluba je poletelo tudi vprašanje, ki ga zagotovo ni pričakoval – zakaj je v javnosti le redko nasmejan? “Ni tako, da se ne bi rad smejal. Podoba, ki jo daješ ekipi, je del osebnosti trenerja. Če me igralci ves čas vidijo nasmejanega, bodo dobili določeno predstavo. A obstajajo trenutki, ko se moraš manj smejati, trenutki, ko moraš ‘udariti’, in trenutki za sprostitev. Poskušam uravnavati te situacije. Večkrat sem to doživel v karieri: nikoli ne smeš misliti, da si boljši od nasprotnika, ker lahko danes zmagaš in jutri izgubiš. Vse je del karakterja. Sam želim biti ekipi vzor kot osebnost in po značaju, a moraš biti tudi resen in ne smeš prestrašiti igralcev. Nogomet ni samo preigravanje ali podaje – mentalni del je izjemno pomemben,” je pred obračunom z Italijani še dodal Albert Riera.
Avtor: Uredništvo Planet nogomet